Malzemeler;
500 gr aşurelik buğday
1 su bardağı nohut ( bir gece önceden ıslatılmış )
1 su bardağı kuru fasulye ( bir gece önceden ıslatılmış )
1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
1 tane elma ( soyulmuş küçük küçük doğranmış )
10 tane kayısı ( küçük küçük doğranmış )
1 çay bardağı pirinç
1 portakal kabuğu rendesi
1 kilo 250 gr şeker ( şekerli sevenler için daha fazla olabilir )
Üzeri için;
Kavrulmuş susam
İri dövülmüş ceviz içi
Nar taneleri
İri dövülmüş fındık
Tarçın (isteğe bağlı )
Yapılışı;
Bir gece önceden buğdayı iyice yıkadıktan sonra bir tencerede üzeri üç parmak su alacak şekilde kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başlayınca 10 dk daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.. Kapağını kapatıp üzerine örtü örtüp sıcak bir yerde bekletiyoruz. Nohut ve fasulyeyi de ıslatıyoruz.
Sabah olunca nohutu, fasulyeyi, kayısıyı, pirinci ayrı ayrı haşlayıp pişiriyoruz. Elma ile kuru üzümleri aynı kapta pişiriyoruz. Malzemelerin çok yumuşak pişmemesine dikkat ediyoruz. Burda dikkat edilmesi gereken bütün malzemelerin çok iyi pişmiş olmasıdır.
Buğdayı büyük bir tencereye alıp üzeri iki parmak çıkacak şekilde ılık su koyup normal ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Ara ara karıştırıyoruz. Buğday suyunu her çekişte azar azar sıcak su ekleyip karıştırıyoruz. Kıvamlı bir hale gelmeye başlayınca buğdaylar pişince ateşi kısıp, içine nohutu, fasulyeyi, kayısıyı ekliyoruz. Karıştırarak biraz kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra şekerini de ekleyip karıştırıyoruz. Pirinci, üzüm ve elmayıda ekleyip kaynamaya bırakıp ara ara karıştırıyoruz. Koyu bir kıvamdaysa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Son olarak portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırıp altını kapatıyoruz
Aşureyi kaselere paylaştırıp, üzerine önce kavrulmuş susam sonra ceviz, fındık ve son olarak nar tanelerini ekleyip süslüyoruz. Tarçın seviyorsanız tarçın ekleyebilirsiniz.