10 Aralık 2011 Cumartesi

Aşure

Malzemeler;

500 gr aşurelik buğday

1 su bardağı nohut ( bir gece önceden ıslatılmış )

1 su bardağı kuru fasulye ( bir gece önceden ıslatılmış )

1 çay bardağı çekirdeksiz kuru üzüm

1 tane elma ( soyulmuş küçük küçük doğranmış )

10 tane kayısı ( küçük küçük doğranmış )

1 çay bardağı pirinç

1 portakal kabuğu rendesi

1 kilo 250 gr şeker ( şekerli sevenler için daha fazla olabilir )

Üzeri için;

Kavrulmuş susam

İri dövülmüş ceviz içi

Nar taneleri

İri dövülmüş fındık

Tarçın (isteğe bağlı )

Yapılışı;

Bir gece önceden buğdayı iyice yıkadıktan sonra bir tencerede üzeri üç parmak su alacak şekilde kaynamaya bırakıyoruz, kaynamaya başlayınca 10 dk daha kaynatıp ocaktan alıyoruz.. Kapağını kapatıp üzerine örtü örtüp sıcak bir yerde bekletiyoruz. Nohut ve fasulyeyi de ıslatıyoruz.

Sabah olunca nohutu, fasulyeyi, kayısıyı, pirinci ayrı ayrı haşlayıp pişiriyoruz. Elma ile kuru üzümleri aynı kapta pişiriyoruz. Malzemelerin çok yumuşak pişmemesine dikkat ediyoruz. Burda dikkat edilmesi gereken bütün malzemelerin çok iyi pişmiş olmasıdır.

Buğdayı büyük bir tencereye alıp üzeri iki parmak çıkacak şekilde ılık su koyup normal ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Ara ara karıştırıyoruz. Buğday suyunu her çekişte azar azar sıcak su ekleyip karıştırıyoruz. Kıvamlı bir hale gelmeye başlayınca buğdaylar pişince ateşi kısıp, içine nohutu, fasulyeyi, kayısıyı ekliyoruz. Karıştırarak biraz kaynamaya bırakıyoruz. Daha sonra şekerini de ekleyip karıştırıyoruz. Pirinci, üzüm ve elmayıda ekleyip kaynamaya bırakıp ara ara karıştırıyoruz. Koyu bir kıvamdaysa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Son olarak portakal kabuğu rendesini ekleyip karıştırıp altını kapatıyoruz

Aşureyi kaselere paylaştırıp, üzerine önce kavrulmuş susam sonra ceviz, fındık ve son olarak nar tanelerini ekleyip süslüyoruz. Tarçın seviyorsanız tarçın ekleyebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Nefissss görünüyor.
    Ellerine sağlık canım..
    Allah kabul etsin..
    Sevgiler.
    Bende beklerim.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil